Donna Harawayová a geneticky upravené potraviny
Get it
Geneticky upravené nebo modifikované (GM) potraviny jsou otázkou celosvětového veřejného zájmu. Od poloviny devadesátých let se v médiích, v politice a v etice projevuje genetická krize a s ní velké obavy. Důvod rostoucí paniky je zjevný. Geneticky upravené potraviny vnášejí zmatek do čistoty přírodního uspořádání. Vložit rybí
gen do rajčete, to bortí hranice mezi druhy. A je to osudový krok směrem k uplatnění eugenického inženýrství na lidech, které vytvoří hybridní Frankensteinovo monstrum. Donna Harawayová, vedoucí mezinárodní autorita v oblasti vědeckého bádání a autorka radikálního manifestu o "kyborgovi", rozpitvává genetickou debatu od rajčete Flavr Savr až po rakovinově naprogramovanou laboratorní krysu OnkoMyš. Klade obtížné otázky a vede nás mimo zkostnatělé postoje nadšení či protestů na dvojznačný a znepokojující terén hybridních kyborgů (kybernetických organismů), poskládaných nových bytostí, které ruší někdejší kategorie "lidského" a "ne-lidského". George Myerson nás uvádí do dalekosáhlých sporů, od Greenpeace a Monsanta až po genetiku, hyper-kapitalismus, internetové stránky a vyhlídku na androgynického "ŽenoMuže" jednadvacátého století.
… full description
Saved in:
Bibliographic Details
-
Main Author
-
George Myerson, 1957-
-
Document Type
- Books
-
Physical Description
- 69 s.
-
Published
-
V Praze :
Triton,
2002
-
Edition
- Vyd. 1.
-
Series
- Postmodernistická setkávání
-
Subjects
-
Bibliography
- Obsahuje bibliografii
-
ISBN
- 80-7254-268-0